Bulmacanın Faydaları - Bulmaca zihin açıyor


Uzmanlardan ailelere tatil tavsiyesi: Bulmaca çözen çocuğun kelime hazinesi genişler, dil gelişimi hızlanır.

GAZİANTEP- Gaziantep Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yavuz Coşkun, bulmacanın çocuğun kelime hazinesini genişlettiğini ve dil gelişimine katkı sağladığını söyledi. Çocukların zihinsel gelişimine katkıda bulunması için bulmaca çözmenin, kelime hazinesini genişleteceğini ve daha çok sözcük öğrenmesine ortam hazırlayacağını söyleyen Coşkun, bulmacanın; çocuğun performansını, kavrama, hatırlama, problem çözme ve ilgiyi toplama gibi yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olabileceğini ifade etti. Bulmaca çözen çocuğun performansının, el ve parmak beceri gelişiminin de artacağını kaydeden Coşkun, "Bulmaca, renk, şekil, büyüklük, küçüklük, öncelik ve sonralık gibi kavramların öğrenilmesi açısından da etkilidir" diye konuştu.

Hafızaya birebir

Coşkun, bulmacanın, hatırlama alıştırması açısından da yararlı olduğunu, çocuğun hafızasını güçlendirdiğini ifade ederek, şunları söyledi: "Bulmaca çözen çocuk, dikkatini belli bir yöne yoğunlaştırır. Dikkatin yoğunlaştırılması ve ilgilenilen alana yönelmek, başarıyı getiren araçtır. Çocukta ilgiyi toplama öğretisini geliştiren bulmaca, gelişigüzel etkinliklere katılımın yerine, boş zamanların değerlendirilmesi için çok iyi uğraştır. Bulmaca ve zeka oyunları yaşanılan duygusal problemleri de yatıştırır. Ayrıca, bulmaca ve zeka oyunlarının, problemlerin çözümü çeşitli yollar bulunması açısından önemlidir. Bulmaca çözen çocuk, alternatif çözüm yollarını öğrenir."

Yaşına uygun olmalı

Günümüzde artık her yaştan insanın çözebileceği bulmacaların bulunduğunu belirten Coşkun, çözülen bulmacanın, çocuğun başarılı olma duygusunu tatmasına yardımcı olacağını vurguladı. Ancak, bulmacanın çocuğun yaşına göre olmasına özen gösterilmesi gerektiğine dikkati çeken Coşkun, sözlerini şöyle tamamladı: "Bulmaca çok zor olduğu takdirde çocuk yılgınlığa düşer. Kolay olduğunda ise kolaycılığı getirir. Çocuklar için hazırlanan bulmacalar onu zorlayacak şekilde olmamalı ve yarışa giriyor düşüncesine kaptırmamalı. Bulmaca, çocuğun başka etkinliklerden uzaklaşmasına yol açabilecek etkinlik haline getirilmemeli. Bulmaca, oyun ve dinlenme aracı olarak değerlendirilmeli."
kaynak : 

2006-07-11 | www.turkiyegazetesi.com

0 yorum:

Yorum Gönder

UA-39426933-1