Çözüm Süreci

Biliyorum bu bir bulmaca çözme sitesi ancak artık tam bir blog olacak. Kişisel görüşlerimi kişisel yayınlarımı ilgi çeken haberleri vb. yayınlamayı planlıyorum.

Bunlardan 1.si şüphesiz çok güncel olan bir konu olan Çözüm Süreci. Öncelikle halkın anlaması gereken bir konu var. Evet ortada bir sorun var. Evet bu sorun çözülebilir bir sorun. Evet bu sorun çözülür ancak uzun zaman alır. Ancak terörün bitmesi daha kolay bir sorun. Doğru duydunuz terör daha kolay bir sorun ve o konuda çözüme çok yaklaştık. Ancak tam olarak demokratikleşme halk arasında zor görünüyor yani şimdilik. Ancak bu da aşılır. 3 sene sonra bu sıkıntı büyük oranda azalır. Ancak tamamen çözülmesi bir nesil kadar zaman alabilir. Bu konuda sabırlı olmalıyız. İnsancıl düşünmek zorundayız. İster Allah inancı olsun ister olmasın bu konuda herkesin ortak bir tavır takınması gerektiğini düşünüyorum. Bu tavır da oradaki sorunun bitmesi gerektiği. 
Bu sorunun çözümü tam da anayasa değişikliği zamanına geldi. Bu bir tesadüf mü? Bana kalırsa tam da tesadüf değil. Bu sorunu çözmek istiyorsanız anayasanızı da buna uygun oluşturmak zorundasınız. Bunda bir art niyet  aranmaması kanaatindeyim. Evet bu konuda istekliyiz. Halk da buna hazır ve tam zamanı.
Peki 30 yıldır kanlı bir terör sorunu var. Ne oldu da birden bitiyor diyebilirsiniz. Haklısınız. Herkesin sorması gereken bir soru. Cevabı da o kadar kolay değil. Gayet komplike bir cevabı var. Ancak göz önünde bulundurulması gereken noktalardan bazılarını söyleyeyim. Sadece 2012 yılında 1.176 terörist öldürüldü, 248 PKK’lı da teslim oldu. 4 yılda iste bu sayı 3500leri buluyor. Şu anda Türkiye'de olan (sınırı terketmeden önceki sayı) 1500 pkklı olduğu söyleniyor. Yani 2012 yılında etkisiz hale getirilen pkklı kadar kalmış. Burdan açık ve net görebiliyoruz. Köşeye sıkışmış bir terör örgütü var. Askeri vesayetin bitmesiyle beraber alınan tedbirlerle lojistik ve maddi desteklerinin de çoğunu kaybettiğini düşününce onlarda hedeflerinden çok uzaklaştı. Evet bu bizim açımızdan güzel haber. Ancak akıllara şu soru geliyor. Onlar köşeye sıkıştı biz neden onlarla müzakere peşindeyiz. Bitiremez miyiz şunları???
Bu sorunun cevabı Türk siyasi geçmişinin bize sorunların gönüllere inerek bitmesi gerektiğini söylüyor. Yani kalıcı çözüm için oturup konuşmak şart. Ne kadar köşeye de sıkışsalar daha şehit verebilirdik. Böylece bunun da önüne geçilmiş oldu. Evet işin özeti böyle tabi bu kadar basit değil. Ancak dışarıdan görünen şekliyle içimdekileri dökmek istedim. 
Bir sonraki yazımda ise Türk, Kürt ve kavram kargaşasından bahsetmek isterim. İyi akşamlar...
                                                                                                                        Onur Erzurum

0 yorum:

Yorum Gönder

UA-39426933-1